Een aanbouw aan uw woning, mag dat zomaar?

10 mei 2023
een verbouwing aan een huis waar een vergunning is voor aangevraagd

In een mensenleven veranderen zaken. U krijgt bijvoorbeeld kinderen. En naarmate de kinderen groter worden kan uw huis ineens kleiner aanvoelen. Of u heeft een hobby waar u extra ruimte voor nodig heeft. Natuurlijk kunt u dan verhuizen. Maar als u prettig woont waar u nu woont, is dat niet een eenvoudige beslissing om te maken. Wat dan wel een oplossing is, is om uw huidige huis te verbouwen. Met een woning aanbouw creëert u namelijk extra ruimte in uw huis. Dat kan vaak al genoeg zijn om weer prettig samen te wonen. Maar mag dat zomaar?

Aanbouw tot 4 meter vergunningsvrij

Als u eenmaal heeft bedacht dat u in uw huidige woning wilt blijven wonen, komt de vraag hoe u dat prettig kunt doen. Een aanbouw aan uw huis kan het plan zijn. Maar kunt u zomaar een aanbouw laten plaatsen? De regelgeving is misschien wat onduidelijk. Waar moet u op letten bij een aanbouw? Heeft u bijvoorbeeld een vergunning nodig voor het plaatsen van een aanbouw? Vanaf november 2014 is het plaatsen van een aanbouw tot 4 meter vergunningsvrij gesteld. U hoeft dus geen aanvragen te doen voor een vergunning voor de aanbouw bij uw gemeente. Wel moet u nagaan of er voor de aanbouw geheid zal moeten worden. Dit is alleen het geval wanneer uw woning reeds onderheid is. De aannemer die uw verbouwing gaat doen, kan u uiteraard adviseren.

Aanbouw langer dan 4 meter?

Soms is een aanbouw van 4 meter niet genoeg. Wilt u toch een aanbouw laten plaatsen die langer is dan 4 meter? Bekijk dan via uw gemeente of via de Rijksoverheid of het nodig is om een vergunning aan te vragen. Bij uw gemeente kunt u het best contact opnemen met het gemeenteloket of een bezoekje brengen aan hun website. Vaak staat op de website al voldoende informatie over wat u precies mag en moet doen voor een aanbouw.

Licht de buurt en buren in

Naast dat u eventueel een vergunning moet aanvragen voor uw aanbouw is het verstandig om ook de buurt en uw directe buren te informeren over uw plannen. En als u meer inzicht heeft in de werkzaamheden, kunt u hen uiteraard ook hierover inlichten. Door goed en tijdig te communiceren met verschillende partijen in uw directe omgeving, is de kans op medewerking aanzienlijk groter dan wanneer u ze voor een voldongen feit plaatst. En dan kan prettig zijn als u bijvoorbeeld de grond van de buren moet betreden om werkzaamheden te verrichten aan uw woning.

Heeft u plannen voor een aanbouw en wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden? Maak dan vrijblijvend een afspraak en neem contact met ons op! Wij denken graag met u mee om uw woonwensen te realiseren.

Terug naar overzicht