5 stappen die u onderneemt als u uw huis wilt verbouwen

10 mei 2023
houten in stukken bij de verbouwing van een huis

Een verbouwing aan uw huis is een drukke periode. Het kan de nodige stress opleveren. Zeker als u er aan begint zonder de juiste voorbereiding. Als u uw huis gaat verbouwen is het dus verstandig om goed na te denken over de voorbereiding en de uitvoering. Als u rekening houdt met onderstaande 5 stappen die u kunt ondernemen als u uw huis wilt verbouwen, levert dit u minder stress op. En geniet u straks extra van het mooie eindresultaat!

Stap 1: Wat vindt u mooi?

U heeft vast allerlei ideeën over wat u mooi vindt. Misschien dat u tijdens een bezoek aan vrienden enthousiast bent over hun keuken of over hoe zij de badkamer hebben verbouwd. Of u heeft in magazines en woontijdschriften mooie voorbeelden gezien van hoe een zolder is veranderd van een loze ruimte in een prachtige slaapkamer. Of de lounge van een hotel is helemaal in een sfeer die u aanspreekt. Als u zelf plannen heeft voor een verbouwing is het leuk om al uw ideeën en mooie sfeerplaatjes te verzamelen. Maak een moodboard van alle foto’s, artikelen en ideeën waar u enthousiast over bent. Dit moodboard helpt u bepalen wat u zelf wilt als u gaat verbouwen. En geeft u als het ware richting over hoe het er bij u na de verbouwing uit kan zien.

Stap 2: Wat is uw budget?

Bepaal uw budget. Iedere verbouwing begint met het bepalen hoeveel geld u beschikbaar heeft. Voor de verbouwing zelf en voor welke materialen en middelen u kunt gebruiken. Het budget is bepalend bij een hoop beslissingen die u moet nemen als u gaat verbouwen. Wat kunt of moet u uitbesteden, wat kunt u zelf doen? Welke materialen zijn geschikt en passen binnen het budget? Is er budget om tijdens de verbouwing bijvoorbeeld tijdelijk ergens anders kunt wonen? Als u uw budget goed hebt bepaald, helpt dit u bij het nemen van de juiste beslissingen en het doen van de juiste aankopen.

Stap 3: Wie gaat wat doen?

Deze stap hangt af van twee belangrijke zaken. Allereerst moet u de vraag beantwoorden hoe handig u zelf bent. Doe dit realistisch! Denk echt goed na of u ervaring heeft met bepaalde verbouwwerkzaamheden. Het is jammer als het eindresultaat tegenvalt, omdat u toch niet zo goed een muur mooi kunt stuken of een vloer of wand kunt tegelen. Bepaal van tevoren dus of u delen zelf gaat doen en wat u gaat uitbesteden. Uiteraard speelt het budget uit stap 2 hier een rol. Maar het belangrijkste is dat u eerlijk naar uzelf toe bent over wat u zelf kunt en waar u beter een aannemer voor kunt inhuren.

Stap 4: Waar gaat u wonen?

Een verbouwing betekent nogal wat voor uw woonplezier. Tijdens de verbouwing kan het behoorlijk lastig zijn om in uw huis te blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat u beperkt kunt beschikken over water. Of omdat de keuken er volledig uit gaat. Nog even afgezien van de stof die een verbouwing oplevert. Het is verstandig om na te denken of u tijdens de verbouwing tijdelijk ergens anders gaat wonen. Dit kan bij familie of vrienden. Maar u kunt ook een vakantiewoning huren op een vakantiepark bijvoorbeeld. Zo heeft u de minste last van de werkzaamheden. Zorg wel dat u in de buurt blijft, zodat de aannemer die uw verbouwing doet, u gemakkelijk kan bereiken bij vragen.

Stap 5: Blijft het in de planning?

Het kan gebeuren dat er onvoorziene omstandigheden zijn die zorgen voor een vertraging in de werkzaamheden. Als u van te voren goed heeft nagedacht hierover, is de kans dat u de planning niet haalt kleiner. Maak samen met de mensen die u heeft ingehuurd een realistische planning en zet deze op papier. Op die manier kunt u hen aanspreken op eventuele vertragingen en verloopt de verbouwing prettiger. Zo verloopt de verbouwing van uw huis vaak prettiger.

Hoewel een verbouwing kan zorgen voor overlast, is het eindresultaat het belangrijkst. Bovenstaande tips maken de voorbereiding en het werk inzichtelijk. Zodat u zo snel mogelijk kunt genieten. Denkt u na over een verbouwing of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden? Neem contact met ons op, wij adviseren u graag!

Terug naar overzicht