Aanbouwen aan de zijkant van uw huis? Wij zetten uw opties op een rij!

10 mei 2023
Serre aanbouwen? Wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende redenen om een aanbouw aan uw huis te realiseren. Misschien wilt u simpelweg meer leefruimte of ontbreekt het u aan opslagruimte of een garage. Ook wanneer u buiten meer met binnen wil verenigen, is een aanbouw een goede keuze. Het is echter niet altijd mogelijk om de aanbouw aan de achterkant van het huis te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer u een garage wilt die uitkomt op de straat of wanneer u geen grote achtertuin hebt.

Opties aanbouwen zijkant huis

Niet alle woningen zijn geschikt voor een zijaanbouw. Woont u in een rijtjeshuis of in een twee-onder-een-kapwoning met de vrije zijkant aan de straatkant, dan zal aan de zijkant uitbouwen onmogelijk zijn. Een vrijstaande woning of twee-onder-een-kapwoning met ruimte aan de vrije kant leent zich er vaak echter uitstekend voor. Er zijn verschillende opties:

  • Garage aanbouwen: Door aan de zijkant van het huis een garage aan te bouwen kunt u vanaf de straat eenvoudig de garage inrijden. Ook kunt u meestal een handige oprit realiseren.
  • Keuken uitbreiden met zijaanbouw: In veel woningen zit de keuken rechts of links aan de voorkant van het huis. Veel mensen willen tegenwoordig een ruime open keuken. Een zijaanbouw kan dit mogelijk maken.
  • Woonkamer vergroten: Veel oude woningen hebben een relatief kleine woonkamer. Door een uitbouw aan de zijkant van de woning te maken, kan de woonkamer aanzienlijk vergroot worden. Natuurlijk kan de uitbouw ook dienstdoen als kantoor of speelruimte voor de kinderen.
  • Houten aanbouw zijkant huis: Bent u op zoek naar een bijzonder design en wilt u de aanbouw ook als serre gebruiken? Kies dan voor een houten zijaanbouw met glas.

aanbouw huis zijkant

Prefab aanbouw huis zijkant

Soms stellen mensen de beslissing om een aanbouw aan de zijkant van het huis te realiseren uit, omdat ze opzien tegen het bouwproces. Hiervoor hebben we echter de perfecte oplossing. Een Prefab zijaanbouw maakt het namelijk mogelijk om precies dezelfde aanbouw te realiseren met een fractie van de overlast. Sterker nog, doordat er buiten nauwelijks gebouwd hoeft te worden hebben weersomstandigheden geen invloed op de kwaliteit van de aanbouw. Een prefab aanbouw wordt namelijk bijna volledig in onze werkplaats gemaakt. Daardoor hoeft er op locatie veel minder gebouwd te worden en heeft u nauwelijks overlast. Een prefab aanbouw geeft dus de mogelijkheid om een zijaanbouw van hoge kwaliteit te realiseren zonder lang in de rommel te zitten.

In de meeste gevallen kan een aanbouw aan de zijkant van het huis vergunningsvrij geplaatst worden. Indien dit niet het geval is kan Harbobouw deze procedure voor u volledig uit handen nemen.

Er zijn dus vele opties. Wilt u weten wat de specifieke mogelijkheden zijn in uw woonsituatie? Neem dan vooral contact met ons op!

Let op: In veel gevallen van een aanbouw aan de zijkant is een vergunning vereist. Ook is het goed om te weten dat een aanbouw aan de zijgevel constructief ingrijpender is dan bij de achtergevel en een zware staal constructie vraagt. Deze wordt door de constructeur berekend.

Terug naar overzicht