U wilt uw huis uitbreiden en zit te denken aan her plaatsen van een dakkapel. Alleen zijn er voor het bouwen van een dakkapel wel enkele regels die we graag met u door willen nemen, zodat u de plaatsing zo goed mogelijk kunt plannen en niet tegen verrassingen aanloopt.
Een goede voorbereiding helpt enorm. U kunt makkelijk uw wensen naar de aannemer communiceren en hoeft over een heleboel zaken niet meer na te denken Onze tip is dan ook om over de volgende punten even na te denken:
Voordat u een aannemer inschakelt, is het interessant om uit te zoeken welk type dakkapel u wilt laten plaatsen. Dit heeft niet alleen invloed op de ruimte die u in huis wint, maar ook op de prijs en een eventuele vergunning.
Vergunningen zijn in de meeste gevallen niet nodig wanneer u een dakkapel met een plat dak laat plaatsen aan de achterzijde van uw woning.
Verder kunt u al uitzoeken wat het aantal graden (de helling) is van uw eigen dak, omdat dit belangrijk is bij de uiteindelijke plaatsing. Dit kan echter ook pas op het moment dat u al een aannemer heeft gekozen. De aannemer neemt dit dan voor u op met een gradenmeter.
Bij het plaatsen van een dakkapel zijn de volgende gegevens belangrijk:
Afhankelijk van waar u de dakkapel voor wilt gebruiken, heeft het invloed op de afmetingen van de dakkapel. Wilt u echt een ruime kamer erbij krijgen, de bestaande ruimte flink vergroten of slechts natuurlijk licht creëren? Geef het doel ook aan bij de aannemer – het bedrijf kan u vervolgens van passend advies voorzien.
U dient te bepalen hoe breed en hoog de dakkapel moet worden. Dit wordt meestal bepaald door de breedte van het dakvlak, de functie en het beschikbare budget. Veel voorkomende maten zijn: 2, 2.5 en 3 meter breed. De afmetingen van de dakkapel hebben niet alleen invloed op de prijs, maar ook op het aantal ramen dat erin geplaatst wordt. Ook moet er rekening worden gehouden met vergunningen. Zo moet een dakkapel minstens 0,5 meter van de rand van de erfgrens verwijderd zijn.
Ter voorbereiding kunt u zich oriënteren op de soorten materiaal die u kunt kiezen voor uw dakkapel plaatsing. De materiaalkeuze heeft voornamelijk invloed op de prijs – er zijn enkel eisen voor de afwerking om de dakkapel waterdicht te krijgen. Voor gedetailleerde informatie over de materialen kunt u het beste bij uw aannemer terecht.
Wanneer u een dakkapel met een plat dak aan de achterkant van uw huis wilt laten plaatsen, hoeft u zich eigenlijk geen zorgen te maken over vergunningen. Wilt u hem echter aan de zijkant of voorkant van de woning laten plaatsen, dan kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. Ook bij dakkapellen met een schuin dak komt soms een vergunning kijken.
Daarnaast zijn er verschillende regels verbonden aan het plaatsen van een dakkapel wat betreft de afmetingen. De dakkapel moet:
Wanneer bovenstaande afmetingen worden overschreden, dan moet er sowieso een vergunning aangevraagd worden.
Meer weten over de mogelijkheden van een dakkapel Neem vrijblijvend contact op middels het contactformulier, via 06 190 19 991 of [email protected]. Wij helpen u graag!