Op zoek naar een geschikte aannemer? 5 tips!

10 mei 2023
geschikte-aannemer-habrobouw

Als u een aannemer nodig heeft, is het van belang dat u uitkomt bij een geschikte aannemer. Zodat u zeker weet dat uw werk wordt gedaan op een goede en betrouwbare manier. Tegen de prijs die is afgesproken en binnen de termijn die u overeen bent gekomen. Kortom, een aannemer vinden waar u een goed gevoel bij heeft en een die u vertrouwt. Met wie u kunt communiceren tijdens het traject en die u informeert over de voortgang. Met deze 5 tips kunt u met een gerust hart op zoek gaan naar de juiste aannemer.

1. Schakel uw netwerk in

Een aannemer heeft voor een bepaalde periode een belangrijke rol in uw leven. U vertrouwt een aannemer een flinke klus toe. Daarom kan het best wat stress geven om te bepalen welke aannemer u moet kiezen. Gelukkig zijn er meestal mensen in uw netwerk die al eerder aannemers hebben ingeschakeld. Vraag hen of zij een aannemer kunnen aanbevelen en bekijk het resultaat bij hen. Ook sociale media kunt u inzetten. Doe een oproep via Facebook of Twitter of zelfs via LinkedIn. Op die manier kunnen ook vrienden van vrienden u helpen met de selectie. Natuurlijk heeft u geen garantie op goed werk, maar het geeft wel meer zekerheid als u iemand inhuurt via u netwerkt. Check ook altijd of en wat er op internet over de aannemer wordt gezegd.

2. Vraag referenties

Als u in uw netwerk niet verder komt of u wilt wat meer zekerheid kunt u de aannemer vragen om referenties, ofwel: klanten waarvoor de aannemer al eerder heeft gewerkt. U kunt ze bellen en eventueel bezoeken. Voordeel is dat u dan goed kunt onderzoeken of de klanten echt ‘klanten’ zijn en geen bekenden van de aannemer die ‘een goed praatje’ houden voor de aannemer. Wellicht vindt u online referenties over deze aannemer.

3. Maak duidelijke prijsafspraken

Als u eenmaal een short list hebt van aannemers met wie u uw wensen heeft besproken, komt de volgende stap. Wat zijn de kosten? Vraag altijd minimaal 3 offertes op. Leg uw wensen ook vast op papier bij uw offerteaanvraag. Let bij de beoordeling van de offerte onder meer op de volgende aspecten:

  • Worden de werkzaamheden goed beschreven, inclusief materialen en verwijzingen naar bijvoorbeeld tekeningen?
  • Is de betaling van alle vaklieden bij de prijs inbegrepen?
  • Welke materialen zijn bij de prijs inbegrepen, welke niet?
  • Is de prijs in- of exclusief reiskosten, materieel (steiger, trap etc), leges voor benodigde vergunningen?
  • Wat is de start- en opleverdatum?
  • Zit er garantie op het werk (materialen en werkzaamheden)?
  • Wat zijn de betalingstermijnen en de ontbindende voorwaarden?

Hoe verleidelijk ook, laat u niet alleen leiden door het prijskaartje. Laat vooral uw eigen goede gevoel bij de keuze meespelen!

4. Een planning is onmisbaar

Hoe groot of klein de klus ook is, een planning die klopt, is prettig. Het is dan ook fijn als een aannemer ervaring heeft met uw project, een goede planning heeft en zich hier ook aan houdt. Dan weet u waar u aan toe bent. Helaas is het geen garantie, want ook met een goede planning kan de realisatie van uw dakkapel of aanbouw uitlopen. Dat komt niet alleen door de aannemer zelf, maar ook doordat de klant gedurende een project extra wensen inbrengt. Dus als u zelf additionele tussentijdse wensen heeft vraag dan de aannemer wat de gevolgen daarvan zijn voor de planning en zet de gewijzigde planning zwart-op-wit. Dit klinkt wellicht erg formeel, maar het voorkomt veel problemen achteraf. Spreek een termijn af met de aannemer waarop alle werkzaamheden gereed zijn.

5. Duidelijke en gemakkelijke communicatie

Een verbouwing is vaak een langer traject. U zult regelmatig contact hebben met de aannemer die u uiteindelijk selecteert. Dan is ook belangrijk dat de communicatie goed verloopt. Hoe snel reageert de aannemer op uw e-mail? Komt hij zijn afspraken na als hij zegt dat hij morgen terugbelt? Loopt de communicatie gedurende een offertetraject al niet gemakkelijk, denk dan twee keer na of u deze aannemer wel wilt inschakelen voor langere termijn. Vraag ook of de persoon met wie u contact heeft bij de start van het project de verbouwing ook voor u gaat uitvoeren. Dan weet u met wie u te maken heeft; de lijnen moeten zo kort mogelijk zijn. Een heldere offerte hoort ook bij duidelijke communicatie. De offerte moet ook begrijpelijk zijn voor niet-professionals.

U ziet het, de selectie van een aannemer vraagt nogal wat van u als klant. Maar met bovenstaande tips wordt uw zoektocht gemakkelijker. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag bij uw verbouwing.

Terug naar overzicht