Een prachtige erker aanbouwen: dit zijn de mogelijkheden!

10 mei 2023
erker aanbouw

Heeft u altijd al gedroomd van een authentieke erker aan uw woning? De mogelijkheden om een erker aan te bouwen zijn eindeloos. Ook als u graag meer ruimtelijkheid wilt creëren in uw woonkamer of keuken, zonder hierbij uit te bouwen over de gehele breedte van uw woning, is het aanbouwen van een erker een goede oplossing. In dit artikel lichten we de mogelijkheden van het aanbouwen van een erker uit en geven we twee prachtige voorbeelden!

Wat is een erker?

U kent misschien wel de traditionele erkers aan kerken en kastelen. Vaak zijn dit kleine uitbouwen in de vorm van een halve zeshoek met daarop een sierlijk puntdak. Maar de erker biedt zoveel meer mogelijkheden! Een erker is kortgezegd een ruimteverbreding die buiten de gevel uit steekt. Erkers hebben vaak ramen over de gehele wand en kunnen binnen in de ruimte met een brede vensterbank worden uitgerust. De vloer van een erker ligt in de meeste gevallen op gelijke hoogte met de ruimte van waaruit de erker uitgebouwd is. Ook kan dit soort uitbouwen over meerdere verdiepingen worden geplaatst.

De mogelijkheden zijn eindeloos

De mogelijkheden voor het aanbouwen van een erker aan uw huis zijn eindeloos. We zijn dé aanbouw specialist en het zal u dan ook niet verbazen dat wij ook erkers kunnen aanbouwen. Dit kan zowel in stijl van uw huidige woning als in een moderne, contrasterende stijl. Van authentieke erkers tot erkers in de stijl modern-chique: Habrobouw kan altijd een aanbouw naar wens voor u verwezenlijken. Om u een idee te geven van de mogelijkheden voor het aanbouwen van een erker, lichten wij hieronder twee prachtige voorbeelden uit.

Voorbeeld 1: Een klassieke erker aanbouwen met kerkramen

Bij een klassieke erker denkt u wellicht aan een mooie aanbouw in jaren-30 stijl, maar ook deze verrassende aanbouw met kerkramen is een prachtige optie. U kiest zelf het materiaal en de kleur van de kozijnen. Het is zelfs mogelijk om traditionele glas-in-loodramen te plaatsen.

Voorbeeld 2: Een moderne erker aanbouwen als panoramaschilderij

Met dit voorbeeld van een moderne erker met grote ramen betrekt u de omgeving bij het huis. De grote ramen werken in dit specifieke voorbeeld als een schilderij voor de ruimte. Wilt u graag vanuit de kamer genieten van uw prachtige uitzicht of tuin? Dan is deze moderne erker echt een aanrader.

Erker kosten

De kosten van een erker vallen snel tegen. Dit komt omdat er altijd een vergunning voor noodzakelijk is. Voor de vergunning zijn er ook constructieberekeningen nodig. Dit zorgt voor extra kosten.

Alle disciplines zijn dan wel kleiner als bij een aanbouw op de achtergevel maar moeten wel allemaal worden ingezet. Daarnaast bestaat een erker meestal uit een gemetselde borstwering met kozijnen erboven. Dit vraagt meer arbeid wat de kosten verder omhoog brengen. Daarom wordt er als eerste aan een aanbouw aan de achtergevel gedacht. De m² hiervan is altijd minder. Als dit niet kan, dan is de erker een alternatief.

Kunnen wij u helpen bij het realiseren van een erker aan uw woning? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Terug naar overzicht