Een vergunning voor uw aanbouw aanvragen? Zo doet u dat

10 mei 2023
vergunning aanvragen

Als u plannen heeft voor het uitbreiden van uw huis met een aanbouw, wilt u niet voor de verrassing komen te staan dat de hele verbouwing niet door kan gaan. Ook onverwachte aanpassingen tijdens het bouwproces wilt u het liefst voorkomen. Daarom is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent aanbouwen in uw gemeente. Zo kunt u met sommige verbouwingen direct aan de slag, maar heeft u voor andere projecten een vergunning nodig. In dit artikel leggen wij uit in welke gevallen een vergunning noodzakelijk is voor uw aanbouw. Moet u een vergunning voor uw aanbouw aanvragen? Dan vindt u in dit artikel ook een handig stappenplan.

Hoe weet u of een vergunning voor uw aanbouw nodig is?

Voor het plaatsen van een aanbouw aan een bestaande woning, zijn door de overheid een aantal algemene regels bepaald. Zo mag een aanbouw alleen vergunningsvrij worden geplaatst aan de achterzijde van uw woning. Voor een aanbouw aan een zijde of voorkant moet dus altijd een vergunning worden aangevraagd. Om een aanbouw zonder vergunning te mogen plaatsen, moet deze bovendien binnen vier meter van het hoofdgebouw liggen. Om voor uw specifieke situatie en locatie na te gaan of een vergunning vereist is voordat de verbouwing van start kan gaan, kunt u zelf online een vergunning check doen. In het omgevingsloket van de Rijksoverheid kunt u uw gegevens invoeren om te zien of uw wensen niet tegenstrijdig zijn met de door de gemeente bepaalde regelgeving. Iedere gemeente heeft haar eigen beleid, bestemmingsplan, bouwverordening en welstandsniveau. Zodoende kan het per gemeente verschillen of u voor uw aanbouw een vergunning moet aanvragen of niet.

aanbouw aan woning dordrecht

Handig stappenplan: zo kunt u een vergunning voor uw aanbouw aanvragen

Het aanvragen van een vergunning voor een aanbouw kan zo’n 8 weken duren. Deze termijn kan eenmalig verlengd worden met 6 weken. Als u graag snel aan de slag wilt met het plaatsen van de aanbouw, is het dus zaak om de aanvraag voor een vergunning tijdig in te dienen. In dit stappenplan leest u hoe u het beste een vergunning voor uw aanbouw kunt aanvragen:

  1. Bedenk vooraf goed welke eisen u stelt aan de te plaatsen aanbouw.
  2. Op Rijksoverheid.nl bekijkt u of uw bouwplannen voldoen aan de algemeen geldende bouwvoorschriften.
  3. Ga na of uw aanbouw past in het bestemmingsplan en binnen de welstandeisen en bouwverordening van uw gemeente.
  4. Doe een online vergunning check of overleg met uw aannemer of deze wensen problemen kunnen veroorzaken met betrekking tot de regelgeving in uw gemeente.
  5. Indien een vergunning vereist is, kunt u het beste ook uw buren op de hoogte brengen van uw plannen en vragen of zij hier bezwaar tegen hebben. Wellicht kunt u met een kleine aanpassing in uw plannen voorkomen dat omwonenden bezwaar gaan aantekenen als uw vergunningsaanvraag bij de gemeente is ingediend.
  6. Een vergunning aanvragen voor uw aanbouw kunt u online doen via de website van uw gemeente of via het omgevingsloket.

Een vergunning aanvragen kunt u ook overlaten aan de aannemer

Als u plannen heeft om een aanbouw aan uw woning te plaatsen en zelf al een vergunning check heeft uitgevoerd, is het toch nog verstandig om een aannemer te raadplegen. Een aannemer heeft veel ervaring en kunt u vertellen of uw ideeën in de praktijk ook daadwerkelijk uitgevoerd mogen worden. Samen met u kan worden bekeken voor welke onderdelen van uw plan wel of geen vergunning nodig is. Eventueel kan een aannemer de plannen ook voor u aanpassen. Indien een vergunning voor uw aanbouw vereist is, kunt u ook het aanvragen van de vergunning laten verzorgen door een aannemersbedrijf. Zo weet u zeker dat uw plannen op de volledige regelgeving zijn getoetst en voorkomt u vertraging door het afkeuren van uw vergunningsaanvraag.


Meer weten over de mogelijkheden van een woninguitbouw of aanbouw? Neem vrijblijvend contact op middels het contactformulier, via 06 190 19 991 of [email protected]. Wij helpen u graag!

Terug naar overzicht