Gevelbekleding als perfecte manier om uw huis te verfraaien

05 december 2023
Gevelbekleding

Gevelbekleding is het visitekaartje van een gebouw en de keuze ervan is van groot belang voor de uitstraling, duurzaamheid en onderhoud van uw woning. In dit artikel nemen we u mee door drie veelvoorkomende types gevelbekleding: Metselwerk gevels, houten gevels en kunststof gevels.

Metselwerk gevels

Metselwerk gevels, voornamelijk opgebouwd uit baksteen, genieten populariteit vanwege hun robuustheid en diverse esthetische mogelijkheden. De voordelen van bakstenen zijn talrijk.

De voordelen van baksteen:

 • Bestand tegen hoge druk en vorst;
 • Krimpt niet en zet niet uit bij temperatuurschommelingen;
 • Kan warmte heel goed vasthouden en afgeven aan haar omgeving;
 • Herbruikbaar of recyclebaar;
 • In enorm veel kleuren en texturen verkrijgbaar;
 • Geschikt voor veel uiteenlopende stijlen en smaken;
 • Hufterproof.

Echter, bouwen met baksteen vereist een stevige fundering, wat meer materiaal en kosten met zich meebrengt. Daarnaast is de breedte van bakstenen muur doorgaans ±10cm, waardoor de muur, vooral in combinatie met isolatie en snelbouwstenen, aanzienlijk dik kan worden.

Metselwerk gevel

Houten gevels

Houten gevelbekleding biedt een natuurlijke uitstraling en veelzijdigheid. Duurzame houtsoorten, zoals Red Cedar, zijn onderhoudsarm, hebben een lange levensduur en voegen waarde toe aan het huis. Red Cedar, afkomstig uit Canada, is lichtgewicht, duurzaam (klasse 2), gaat gemakkelijk 20 tot 25 jaar mee, en heeft een luxe uitstraling.

De voordelen van houten gevels:

 • Onderhoudsarm als u kiest voor een duurzame houtsoort;
 • Geen onderhoud bij duurzame houtsoorten;
 • Lange levensduur bij duurzame houtsoorten;
 • Waarde verhogend; zeer natuurlijk uitstraling.

Het nadeel van houten gevelbekleding is de kwetsbaarheid in vergelijking met steen, en het feit dat hout niet brandvertragend is.

Houten gevel

Keralit (kunststof) gevels

Kunststof gevelbekleding, zoals Keralit, biedt een onderhoudsarme oplossing. Keralit is blijvend kleurvast, heeft een lange levensduur en is niet gevoelig voor vocht, schimmels of rot. Het komt in diverse modellen en kleuren, waardoor het past bij verschillende woningstijlen.

De voordelen van Keralit:

 • Onderhoudsarm; zo nu en dan een keer schoonmaken is genoeg;
 • Blijvend kleurvast; u hoeft nooit meer te schilderen;
 • Lange levensduur; kunststof is niet gevoelig voor vocht of schimmels en rot niet;
 • Waarde verhogend; langdurige fraaie uitstraling van uw woning;
 • Drie modellen en 37 kleuren; passend bij elke woningstijl10 jaar garantie; al bijna 25 jaar bewezen kwaliteit.

Nadelig is echter dat kunststof gevelbekleding niet brandvertragend is en kwetsbaarder dan steen.

Keralit gevelpanelen zijn er niet alleen in verschillende kleuren, maar ook in meerdere modellen. Er is een sponningdeel met een breedte van 143 mm en een sponningdeel met een breedte van 190 mm. Ook is er een potdekseldeel. Deze heeft een breedte van 177 mm. De keuze in modellen en de tientallen kleuren zorgen ervoor dat er altijd een Keralit gevelbekleding is die bij uw woning past. U heeft er vervolgens jarenlang geen omkijken meer naar. Bekijk hoe de verschillende Keralit modellen en kleuren er op uw woningtype uitzien met de gevelvisualisator.

Gevelbekleding bij Habrobouw

De keuze voor de juiste gevelbekleding is afhankelijk van meerdere factoren. Hierbij kunt u denken aan het budget, het onderhoud, de combinatie van andere materialen in de gevel zoals het kozijn, de uitstraling en de omgeving waar de gevelbekleding wordt toegepast (in een brandgang raden wij houten gevelbekleding bijvoorbeeld af i.v.m. brandgevaar en vandalisme).

Wij begrijpen dat u hier graag advies in wilt. Op basis van de jarenlange ervaring willen wij u hierin dan ook graag voorzien. Ook als wij vinden dat uw idee beter kan zullen wij dit zeker voorstellen. Uiteindelijk willen wij namelijk dat u zo goed mogelijk geadviseerd wordt over de mogelijkheden. Alleen zo kunt u tot een goed besluit komen! Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden!

Terug naar overzicht