Hoe hoog mag je bouwen op de erfgrens?

10 mei 2023
Hoe hoog mag je bouwen op de erfgrens

Als het gaat om bouwen op of nabij een erfgrens in Nederland zijn er bepaalde voorschriften en beperkingen om de veiligheid en het welzijn van de omwonenden te waarborgen. Een van de belangrijkste overwegingen is de maximale hoogte die u mag bouwen. In deze blogpost bekijken we de regels voor deze maximale hoogte en geven we nuttige tips over hoe u binnen de wet kunt blijven wanneer u een gebouw bouwt in de buurt van een erfgrens. Bent u op zoek naar een aannemer in Dordrecht? Bekijk dan snel onze website.

Wat is de maximale hoogte die je mag bouwen op de erfgrens?

In Nederland zijn er strikte regels voor de maximale hoogte van bouwwerken op de erfgrens. De exacte hoogte voorschriften kunnen van gemeente tot gemeente verschillen, maar een vergunningsvrije aanbouw mag nooit meer dan 30 cm boven de hoogte van de verdiepingsvloer komen als deze zich bevindt op de erfgrens. In Amsterdam bijvoorbeeld is de maximale hoogte meestal beperkt tot 2,5 meter.

Het is belangrijk op te merken dat deze regels zijn ingesteld om ervoor te zorgen dat de privacy van uw buren wordt gerespecteerd en dat hun uitzicht niet wordt belemmerd. Daarom is het essentieel om bij uw gemeente na te gaan wat hun specifieke voorschriften zijn voordat u met de bouw begint.

Hoe vraag ik een vergunning aan om de maximale hoogte te overschrijden?

Als u in Nederland hoger wilt bouwen dan de maximaal toegestane hoogte voor uw erfgrens, dan moet u een vergunning aanvragen. Het Bouwbesluit regelt de maximaal toegestane hoogte van gebouwen en stelt de eisen voor het verkrijgen van een vergunning om deze grens te overschrijden.

Om een vergunning te krijgen, moet u eerst een aanvraag indienen bij uw gemeente. Deze aanvraag moet een gedetailleerde beschrijving van uw project bevatten, evenals eventuele relevante tekeningen en plannen. Uw aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door de gemeente. Als deze wordt goedgekeurd krijgt u een vergunning.

Bij het aanvragen van een vergunning is het belangrijk rekening te houden met de gevolgen die uw voorgestelde gebouw kan hebben voor uw buren, met name wat betreft geluid, licht en uitzicht. Bovendien kan van u worden verlangd dat u aantoont dat u met de omwonenden heeft overlegd om hun mening over uw project te peilen. Zeker als het over een erfgrens gaat. 

Zodra uw vergunning is afgegeven, moet u ervoor zorgen dat uw gebouw voldoet aan de in de vergunning gestelde voorwaarden. Doet u dit niet, dan kunnen u boetes of andere juridische stappen worden opgelegd. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat aan alle voorschriften en eisen wordt voldaan om problemen in de toekomst te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van het overschrijden van de maximale hoogte zonder vergunning op de erfgrens?

Als u zonder vergunning de maximale hoogte van uw erfgrens in Nederland overschrijdt, kunnen de gevolgen ernstig zijn. U kunt een fikse boete krijgen, schade moeten betalen aan naburige percelen en uw gebouw moet worden afgebroken als het de wettelijke grens heeft overschreden. In sommige gevallen kunt u zelfs worden geconfronteerd met strafrechtelijke vervolging voor het bewust overtreden van de wet.

Het is belangrijk op te merken dat als u wordt betrapt op te hoog bouwen op uw eigendomsgrens, de boetes en straffen die u krijgt te maken gebaseerd zijn op de ernst van uw overtreding. Hoe ernstiger de overtreding, hoe hoger de boetes en andere straffen. Het is daarom in uw eigen belang om ervoor te zorgen dat u alle toepasselijke wetten volgt als het gaat om bouwen op uw erfgrens in Nederland.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat als u een vergunning aanvraagt om de maximale hoogte te overschrijden, het nog steeds mogelijk is dat uw aanvraag wordt afgewezen. Als dat gebeurt, zult u uw bouwwerk moeten aanpassen of verwijderen, totdat het voldoet aan de toepasselijke wetgeving. Het niet naleven van dergelijke wetten kan leiden tot nog zwaardere straffen dan die voor het overschrijden van de maximale hoogte zonder vergunning.

Hebben we u antwoord gegeven over hoe hoog u mag bouwen op de erfgrens?

Bent u van plan om iets te bouwen op uw erfgrens en behoeft u daarbij assistentie? Neem dan via deze link contact met ons op!

 

Terug naar overzicht