Hoe kiest u de juiste dakkapel die past bij uw woning? 4 tips

10 mei 2023
dakkapel

Wanneer u uw woonruimte graag wilt uitbreiden is het kiezen voor een dakkapel een goede oplossing. Het creëert niet alleen meer ruimte, maar geeft u ook de kans om uw woning een nieuw uiterlijk te geven. Door de verschillende soorten, materialen en vormen is er voor ieder huis wel een geschikte dakkapel. Wilt u graag weten hoe u de juiste keuze maakt voor uw woning? In dit artikel geven we u 4 tips.

1. Stel uw wensen en eisen vast

Bij het kiezen van een juiste dakkapel is het vooral belangrijk om van tevoren vast te stellen wat precies uw wensen en eisen zijn. Door na te denken over het gebruiksdoel en over wat de dakkapel moet toevoegen aan uw woning (wilt u extra veel ruimte creëren of is een extra lichtinval het voornaamste doel?) voorkomt u dat u kiest voor iets wat niet bij u past. Heeft u uw wensen en eisen vastgesteld? Dan kunt u, met het lijstje in uw achterhoofd, verder nadenken over de grootte, de vorm en de materialen.

2. Bepaal de grootte van de dakkapel

Of de dakkapel past bij het gebruiksdoel en uw woning, hangt grotendeels af van de grootte. Wanneer u bijvoorbeeld de slaapkamer wilt vergroten met een dakkapel, is een kleine versie niet geschikt. Het is daarom belangrijk om een grootte te kiezen die past bij zowel de binnenkant van uw woning als de buitenkant van de woning.

Let er wel op dat een dakkapel aan de voorzijde van uw woning maximaal 50% van de breedte woning mag zijn. Dit is gemeten vanuit het meest uitstekende gedeelte. In de meeste gevallen dus de dakrand.

3. Kies de gewenste vorm voor de dakkapel

Dakkapellen zijn in verschillende soorten en maten beschikbaar. Naast dat het gebruiksvriendelijk moet zijn, moet het natuurlijk ook passen bij het uiterlijk van de woning. Probeer daarom voor een dakkapel te kiezen die past bij de stijl van uw woning. Heeft uw woning een strakke uitstraling? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een dakkapel met strakke lijnen en een donkere kleur.

4. Maak een keuze uit de verschillende materialen

Ook de materialen die worden gebruikt spelen een rol bij het bepalen van de stijl. Zo kunt u onder andere kiezen voor één die gemaakt is van hout, kunststof of zelfs riet. Heeft u een moderne woning? Dan kunt u het best kiezen voor een kunststof dakkapel. Voor een landelijke woning is juist een dakkapel met een rieten of houten afwerking geschikt.

Neem vooral de tijd om na te denken over de verschillende opties zodat het eindresultaat en het totaalplaatje naar uw zin wordt. Twijfelt u of bent u benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Terug naar overzicht