Hoe lang duurt een uitbouw plaatsen?

04 juli 2024
Hoe lang duurt een uitbouw plaatsen

Het laten plaatsen van een uitbouw kan een uitstekende manier zijn om extra ruimte en waarde aan uw huis toe te voegen. Ongeacht of u nu een grotere keuken, een extra slaapkamer of gewoon meer leefruimte, kan het echter ook een spannende onderneming zijn. Gezien het feit dat veel van de mensen met wie we spreken geen goed beeld heeft van hoelang het ongeveer duurt voor zoiets gerealiseerd kan worden, willen we dit aan de hand van dit artikel graag ophelderen. Lees mee!

De gemiddelde wachttijd voor het laten plaatsen van een uitbouw

De gemiddelde wachttijd voor het laten plaatsen van een uitbouw kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van het ontwerp, de grootte van de uitbouw, en de drukte in de markt. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende fasen van het proces en hoelang elke fase doorgaans duurt.

1. Werkopname en offertefase

Voordat de bouw daadwerkelijk kan beginnen, moet er eerst een ontwerp gemaakt worden en mogelijk vergunningen aangevraagd worden. Dit kan tussen de 4 en 8 weken duren. In deze fase werkt u samen met een architect om uw wensen om te zetten in een concreet plan. Ook dient u rekening te houden met de tijd die nodig is voor de goedkeuring van eventuele benodigde vergunningen, wat afhankelijk van uw gemeente kan variëren.

2. Planning bij opdracht

Na opdracht wordt de opdracht ingepland. De aanlooptijd is ongeveer 5 á 6 maanden. 3 maanden voor aanvang start de voorbereidingsfase. Dit omvat het inplannen van de bouw, het maken van de werktekeningen en bestellen van materialen. Het is belangrijk dat alles goed voorbereid is om vertragingen tijdens de bouw te voorkomen. Hier gaat dan ook veel energie naartoe.

3. Vergunning

*Indien vergunning vereist is moet u rekening houden met onderstaand. Als uw aanbouw vergunningsvrij is kunt u direct door naar het volgende punt. Als uw aanbouw vergunningsplichtig is dan moeten er tekeningen worden gemaakt. De aanlooptijd hiervoor kan tussen de 2 en 4 weken duren vanaf opdracht. Onze tekenaar neemt dan contact met u op om het ontwerp af te stemmen. In deze fase werkt u dus samen met onze tekenaar om uw wensen om te zetten in een concreet plan. Als de tekenaar alles heeft ingediend en u de tekeningen goed heeft gekeurd wordt de vergunningsaanvraag gedaan. Dit kan tussen de 6 en 10 weken duren. U dient in deze periode rekening te houden met de tijd die nodig is voor de goedkeuring van eventuele benodigde vergunningen, wat afhankelijk van uw gemeente kan variëren. Als de vergunning is afgegeven kan de aanbouw worden ingepland. De aanlooptijd is vanaf dit punt ook ongeveer 5 á 6 maanden.

4. Werkvoorbereiding en productie

De constructie van de uitbouw zelf is de meest tijdsintensieve fase en kan variëren van 4 tot 8 weken. Dit omvat het bouwen van de muren, het dak, en het plaatsen van ramen en deuren. De snelheid van deze fase hangt sterk af van de grootte van de uitbouw en de complexiteit van het ontwerp.

5. Grondwerk en fundering

De bouw start met heiwerk, het uitgraven van de grond en het aanleggen van fundering en vloer. Dit proces duurt ongeveer een week, afhankelijk van de omvang van de uitbouw en de gesteldheid van de grond. U heeft hier weinig hinder van, alles gebeurt van buitenaf.

6. Constructie

De constructie van de uitbouw zelf is de meest intensieve fase en kan variëren van een paar dagen tot ongeveer 2 weken. De snelheid van deze fase hangt sterk af van de grootte van de uitbouw en de complexiteit van het ontwerp. Moet de woonkamer ook worden verbouwd? Dan komt dit er bij de planning uiteraard bij.

7. Afwerking

De afwerkingsfase omvat het aanbrengen van de binnenafwerking zoals vloeren, wanden, verlichting, en het installeren van keuken- of badkamermeubilair indien van toepassing. Deze fase kan variëren van een paar dagen tot ongeveer 2 weken. Tijdens deze periode worden ook eventuele laatste aanpassingen en controles uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles aan de verwachtingen voldoet.

8. Oplevering

Na de afwerking volgt de oplevering, waarbij het werk wordt geïnspecteerd en eventuele laatste punten worden afgewerkt. Hierna kunt u eindelijk genieten van uw nieuwe uitbouw!

Totaaltijd

Alles bij elkaar genomen, duurt het plaatsen van een gemiddelde uitbouw tussen de 2 á 3 weken, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke bouwproject uniek is, en dat onverwachte omstandigheden zoals slecht weer of vertragingen in de levering van materialen de planning kunnen beïnvloeden. Is het een grote of complexe uitbouw? Dan hebben we meer tijd nodig. Dit zal per situatie verschillend zijn.

Kan het sneller?

Jazeker, technisch gezien kunnen wij binnen 5 dagen een complete aanbouw plaatsen. Waarom wij niet voor dit concept kiezen? Wij vinden dat de snelheid dan de kwaliteit gaat overheersen. We staan niet achter de materialen en werkmethode van een compleet prefab aanbouw. Niet dat dit slecht is, maar het is minder goed en fraai dan de door ons gekozen methode. Dit onderscheid ons van de meeste prefab aanbouw specialisten. Graag weten wat wij hiermee bedoelen? Bezoek onze prefab plus pagina!

Uitbouw laten plaatsen door Habrobouw

Het laten plaatsen van een uitbouw is een aanzienlijke investering van tijd en geld, maar het resultaat kan een geweldige toevoeging aan uw huis zijn. Door goed op de hoogte te zijn van de verschillende fasen en de gemiddelde tijdsduur per fase, kunt u beter voorbereid aan dit avontuur beginnen en beschikt u over realistische verwachtingen. Met de juiste planning en een betrouwbaar bouwteam kunt u straks genieten van de extra ruimte en het comfort dat een uitbouw biedt. Uiteraard helpen we u bij Habrobouw hier graag mee verder! Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Terug naar overzicht