Hoeveel mag je aanbouwen zonder vergunning?

10 mei 2023
hoeveel mag je aanbouwen zonder vergunning

In een mensenleven veranderen zaken. U krijgt bijvoorbeeld kinderen. En naarmate de kinderen groter worden kan uw huis ineens kleiner aanvoelen. Of u heeft een hobby waar u extra ruimte voor nodig heeft. Natuurlijk kunt u dan verhuizen. Maar als u prettig woont waar u nu woont, is dat niet een eenvoudige beslissing om te maken. Wat dan wel een oplossing is, is om uw huidige huis te verbouwen. Met een woning aanbouw creëert u namelijk extra ruimte in uw huis. Dat kan vaak al genoeg zijn om weer prettig samen te wonen. Maar hoeveel mag je vergunningsvrij aanbouwen? En mag dat überhaupt zomaar?

Aanbouw tot 4 meter vergunningsvrij

Als u eenmaal heeft bedacht dat u in uw huidige woning wilt blijven wonen, komt de vraag hoe u dat prettig kunt doen. Een aanbouw aan uw huis kan het plan zijn. Maar kunt u zomaar een aanbouw laten plaatsen en hoeveel mag je aanbouwen zonder vergunning? De regelgeving is misschien wat onduidelijk. Waar moet u op letten bij een aanbouw? Heeft u bijvoorbeeld een vergunning nodig voor het plaatsen van een aanbouw? Vanaf november 2014 is het plaatsen van een aanbouw tot 4 meter vergunningsvrij gesteld. U hoeft dus geen aanvragen te doen voor een vergunning voor de aanbouw bij uw gemeente. Wel moet u nagaan of er voor de aanbouw geheid zal moeten worden. Dit is alleen het geval wanneer uw woning reeds onderheid is. De aannemer die uw verbouwing gaat doen, kan u uiteraard adviseren.

Aanbouw langer dan 4 meter?

Soms is een aanbouw van 4 meter niet genoeg. Wilt u toch een aanbouw laten plaatsen die langer is dan 4 meter? Bekijk dan via uw gemeente of via de Rijksoverheid of het nodig is om een vergunning aan te vragen. Bij uw gemeente kunt u het best contact opnemen met het gemeenteloket of een bezoekje brengen aan hun website. Vaak staat op de website al voldoende informatie over wat u precies mag en moet doen voor een aanbouw.

Licht de buurt en buren in

Naast dat u eventueel een vergunning moet aanvragen voor uw aanbouw is het verstandig om ook de buurt en uw directe buren te informeren over uw plannen. En als u meer inzicht heeft in de werkzaamheden, kunt u hen uiteraard ook hierover inlichten. Door goed en tijdig te communiceren met verschillende partijen in uw directe omgeving, is de kans op medewerking aanzienlijk groter dan wanneer u ze voor een voldongen feit plaatst. En dan kan prettig zijn als u bijvoorbeeld de grond van de buren moet betreden om werkzaamheden te verrichten aan uw woning.

Heeft u plannen voor een aanbouw en wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden? Maak dan vrijblijvend een afspraak en neem contact met ons op! Wij denken graag met u mee om uw woonwensen te realiseren.

Terug naar overzicht