Je huis verbouwen: 4 tips om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen

10 mei 2023
verbouwing huis

De periode tijdens het verbouwen van je huis is als bewoner doorgaans geen fijne tijd. Minder wooncomfort, rommel en herrie zijn storende factoren waaraan nauwelijks te ontkomen is tijdens een verbouwing. Ondanks het feit dat elke verbouwing op zichzelf staat en hierdoor de vervelende gevolgen ervan verschillend zullen zijn, zijn er diverse algemene tips om deze fase zo soepel mogelijk door te komen.

1. Wees goed voorbereid

Zorg voor een goede planning en administratie. Stel in samenwerking met de uitvoerende partij(en) een overzichtelijke planning op en zorg dat je zelf alle zaken goed bijhoudt in de administratie. Houd daarnaast rekening met je eigen woonsituatie tijdens het verbouwen van uw huis. Kan je tijdens de verbouwing enigszins inschikken en improviseren of moet je misschien tijdelijk een ander onderkomen zoeken?

Uiteraard zal je tegen dingen aanlopen die anders lopen dan gepland, of zelfs helemaal niet van tevoren te plannen zijn. Met een goede voorbereiding echter, kan je de kans hierop verkleinen.

2. Werk volgens plan

Als een duidelijke planning is opgesteld, is het belangrijk dat je deze planning daadwerkelijk aanhoudt. Zorg dat je op tijd aanwezig bent bij afspraken en dat je de bestellingen op tijd in huis hebt, zodat de werklieden geen tijd hoeven te verspillen. Dit kost uiteindelijk zowel tijd als geld.

3. Delegeer

Misschien ben je zelf vrij handig met klussen en mogelijk kan je dus zelf een deel van de verbouwing op je nemen. Schat jezelf echter op waarde en bedenk goed wat je zelf kunt doen en welke klussen je uit handen zult moeten geven. Wees niet bang om deze zaken te delegeren, want uiteindelijk voeren de aannemer en zijn personeel de verbouwing waarschijnlijk sneller en netter uit. Ook dit bespaart weer tijd en kosten voor jou.

4. Toon flexibiliteit: wees geen control freak

Zorg voordat je de keuze maakt om met een aannemer in zee te gaan, dat je weet dat dit een geschikt bedrijf is om de verbouwing uit te voeren. Vraag rond bij familie, vrienden en kennissen, en lees recensies over het betreffende bedrijf. Durf vervolgens zaken uit handen te geven aan familie of vrienden, zonder steeds kritisch mee te kijken waar ze mee bezig zijn en of het allemaal wel goed gaat. Dit is voor hen geen fijne manier van werken, en het zorgt tevens voor veel stress bij jezelf.

Een verbouwing is zo complex, dat er tussentijds altijd dingen anders zullen lopen dan gepland. Wanneer deze situatie zich voordoet, is het belangrijk dat je hier flexibel mee omgaat. Dit zal het proces positief beïnvloeden, waardoor het eindresultaat er nauwelijks onder zal leiden.

Kortom, zorg voor een goede voorbereiding op de verbouwing, delegeer zaken die je zelf niet kunt en wees flexibel wanneer dingen anders lopen dan je vooraf had verwacht.


Meer weten over de mogelijkheden van een woninguitbouw? Neem vrijblijvend contact op middels het contactformulier, via 06 190 19 991 of info@habrobouw.nl. Wij helpen u graag!

Terug naar overzicht