Huis verbouwen? Zo berekent u de kosten

10 mei 2023
kosten berekenen verbouwing huis

Verbouwen aan uw woning. Het klinkt niet alleen als een klus waar veel tijd in gaat zitten, vaak maakt men zich toch vooral zorgen over de kosten van zo’n project. Want wat kost zo’n verbouwing nu echt? Met welke zaken moet er rekening gehouden worden en hoe moet je de kosten van een verbouwing berekenen? In dit artikel helpen we u op weg met het berekenen van de verbouwingskosten.

Wat wilt u precies?

Voordat u een aannemer gaat aanschrijven, is het erg belangrijk om te weten wat u precies wilt. Waar neemt u genoegen mee en hoe veeleisend bent u? Een goede aannemer zal tijdens een intakegesprek tot in detail ingaan op uw wensen. Daarna volgt een offerte.

Wij raden aan om een offerte met minimaal één andere offerte te vergelijken. Wees daarbij niet gefixeerd op alleen de prijs. Het voornaamste belang is te kijken naar wat er aangeboden wordt voor die prijs. U kunt de aannemer waar uw voorkeur naar uitgaat ook gerust de andere offerte laten bekijken, zodat hij of zij eventuele prijsverschillen kan onderbouwen. Dat schept een hoop duidelijkheid.

Offerte beoordelen

Bij het beoordelen van een offerte is het verstandig om op de volgende punten te letten:

  • Ziet de offerte er verzorgd uit en zonder taalfouten?
  • Gebruik van juiste spelling en opmaak zegt veel over de kwaliteit van het bedrijf.
  • Is de offerte overzichtelijk en begrijpelijk?

Een ingewikkelde offerte die u niet goed begrijpt kan voor veel miscommunicatie zorgen. Of u leest de offerte verkeerd, of de aannemer wil bepaalde zaken liever in het ongewis laten. Zorg er daarom voor dat u de offerte geheel begrijpt voordat u ook maar ergens akkoord mee gaat.

Is de prijs geloofwaardig?

Wanneer de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook zo! Helaas zijn er genoeg aannemersbedrijven die gouden bergen beloven voor een kleine prijs. U zult de eerste niet zijn die zich deze ellende op de nek haalt. Beoordeel de offerte op professionaliteit, kwaliteit en de prijs en ga niet in zee met aannemers waar u van tevoren al geen goed gevoel over heeft.

Het opmaken van de begroting

Hou altijd rekening met onvoorziene zaken. Wij adviseren daarom om minimaal 10% van het offertebedrag achter de hand te houden. Het kan voorkomen dat er tijdens de verbouwing tegen een probleem wordt aangelopen waar de aannemer op voorhand niets over had kunnen weten en waarvoor dus niets is opgenomen in de offerte. Dat betekent extra kosten voor de verbouwing.

Ook komt het regelmatig voor dat de opdrachtgever graag een aanvulling op de offerte wil. In dat geval is het verstandig om 20% van het offertebedrag achter de hand te houden, zodat ook wensen die later in het proces erbij komen, uitgevoerd kunnen worden.

Let er tot slot natuurlijk ook op dat na een verbouwing de woning nog (her)ingericht moet worden. Maak daar van tevoren ook een apart budget voor en houd dit achter de hand. Hopelijk heeft u nu meer informatie over hoe je de kosten van een verbouwing kan berekenen.


Meer weten over de mogelijkheden van een verbouwing? Neem vrijblijvend contact op middels het contactformulier, via 06 190 19 991 of [email protected]. Wij helpen u graag!

Terug naar overzicht