Wat voor regelgeving kleeft er aan een prefab aan- of uitbouw?

10 mei 2023
regelgeving aanbouw

Misschien droomt u al tijden van extra ruimte in huis. Op zoek naar een nieuwe woning is dan helemaal niet nodig, met een aan- of uitbouw creëert u op eenvoudige wijze extra ruimte. Die grote leefkeuken of een kantoor aan huis is dus binnen handbereik. Om het u makkelijk te maken, bestaat tegenwoordig de mogelijkheid een prefab aanbouw te plaatsen. Maar welke regelgeving kleeft daar eigenlijk precies aan?

Een prefab aan- of uitbouw

In de traditionele bouw wordt een aan- of uitbouw ter plekke vanaf de grond opgebouwd. Dat betekende een flinke periode in de rotzooi zitten, want een aan- of uitbouw is niet in een dag gebouwd. Later ontstond de mogelijkheid om een prefab aanbouw of uitbouw te bestellen, maar de kwaliteit daarvan liet zo nu en dan te wensen over. Het prefab bouwen van nu heeft een flinke kwaliteitsslag gemaakt. Door op de werkplaats zoveel mogelijk onderdelen op te zetten, hebben bijvoorbeeld kou of regen geen invloed op het bouwwerk en de werklieden kunnen secuur werken doordat ze alle materialen en een ruime werkplaats tot hun beschikking hebben. Pas als de boel gereed is voor plaatsing, merkt u iets van alle werkzaamheden. Dat betekent gemiddeld de helft minder tijd voor bouwwerkzaamheden bij u thuis.

Regelgeving bij een prefab aan- of uitbouw

De belangrijkste regelgeving bij de realisatie van een aan- of uitbouw, zowel prefab als traditioneel, is de vergunning. Blijft uw uitbouw binnen de vier meter diepte en komt deze aan de achterzijde van uw woning, dan heeft u geen vergunning nodig. De hoogte mag ook vier meter zijn en de totale oppervlakte mag niet meer dan honderd vierkante meter zijn. U bent niet verplicht contact op te nemen met de buren over uw plannen, maar over het algemeen is dat wel raadzaam. Wanneer u vergunningsvrij gaat bouwen, zullen zij er alsnog het eerste zicht op hebben. Wanneer u wel een vergunning nodig heeft, kunnen de buren officieel bezwaar maken tegen uw plannen. Wanneer u in een vroeg stadium open en transparant communiceert over de geplande aan- of uitbouw, voorkomt u waarschijnlijk veel problemen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een prefab uitbouw of aanbouw aan uw woning? Heeft u wellicht al plannen en wilt u weten of deze haalbaar zijn? Of wilt u gewoon eens een vrijblijvende offerte ontvangen? Wij staan u graag te woord, neem gerust eens contact op.

Terug naar overzicht