Uitbouw van hoekwoning: 3x hoe spectaculair dat eruitziet!

10 mei 2023
Uitbouw van een hoekwoning

Ook al woont u in een mooie hoekwoning en niet in een klein appartementje, het kan zijn dat uw woonruimte op een gegeven moment niet meer groot genoeg is. Wellicht vanwege gezinsuitbreiding, omdat u een kantoor aan huis begint, of gewoon omdat het huis te klein voelt. Wie op zoek is naar extra ruimte, kan dit creëren met een uitbouw. Het voordeel van een hoekwoning is dat er niet alleen aan de achterkant (zoals bij een rijtjeshuis), maar ook aan de zijkant uitgebouwd kan worden. Beide typen uitbouw kunnen er fantastisch uit komen te zien. Zoals in deze 3 voorbeelden.

1. Uitbouw hoekwoning met een serre

Wilt u meer natuurlijk licht in uw woning? Dan is een serre de ideale uitkomst voor u. Naast meer lichtinval biedt zo’n glazen uitbouw ook meer ruimte. Een serre kan bij een hoekwoning aan de achterkant of zijkant worden geplaatst. Een aanbouw aan de zijkant heeft als voordeel dat u niet hoeft in te leveren op de grootte van de achtertuin.

2. Dichte aanbouw van één verdieping bij een hoekwoning

Denkt u aan een uitbouw van uw woning omdat u op de benedenverdieping een grotere woonkamer, keuken of eetkamer wilt? Of wilt u aan de zijkant van het huis een garage laten bouwen waar u vanaf de straat gemakkelijk in kunt rijden? In deze gevallen kunt u kiezen voor een dichte aanbouw – zowel achter als naast het huis. Natuurlijk geldt dat ook als u de uitbouw voor andere doeleinden wilt gebruiken, zoals voor een speelhoek voor de kinderen of een kantoor aan huis.

aanbouw hoekwoning

 

3. Dichte aanbouw met dakterras

U kunt de uitbouw op de begane grond ook doortrekken naar een verdieping hoger, door een dakterras op de uitbouw te zetten. Dat is bijna altijd wel mogelijk. Ga wel na wat het maximale gewicht is dat de uitbouw kan dragen en voorzie het terras van goede tegeldragers en tegels.

Vraag eventueel een vergunning aan

Indien uw hoekwoning niet meer dan 2,5 meter wordt uitgebreid, mag u 4 meter hoog bouwen, maar niet hoger dan het hoofdgebouw. Bouwt u verder uit dan 2,5 meter, dan mag u maximaal 3 meter hoog bouwen op een oppervlak van 30 vierkante meter. Heeft u een plan dat niet binnen deze grenzen valt, dan heeft u een vergunning nodig. Vraag deze tijdig aan bij uw gemeente. Houd er ook rekening mee dat voor een dakterras en voor een uitbouw aan de voorzijde van de woning altijd een omgevingsvergunning vereist is.

Heeft u nog vragen over de mogelijkheden voor een uitbouw van een hoekwoning? Wij informeren u graag. Neem dus gerust contact met ons op!

Terug naar overzicht