Uw woning laten verbouwen? Tref deze voorbereidingen!

10 mei 2023
woning verbouwen

U heeft samen de beslissing genomen. U gaat uw woning verbouwen om daarna jaren met heel veel plezier in uw prachtige huis te wonen. Maar voor het zover is dient u nog de nodige stappen nemen. Een verbouwing kan nogal ingrijpend zijn, en dus is het treffen van juiste voorbereidingen belangrijk. Het maakt niet uit hoe uw verbouwing eruit gaat zien, deze tips zijn altijd van toepassing om de verbouwing zo prettig mogelijk door te komen.

Organiseer de verbouwing

Het lijkt een open deur, maar het vergt een hele organisatie om de verbouwing te plannen. En of u nu zelf veel gaat uitvoeren of dat u het werk uitbesteedt aan een aannemer, een goede planning is een must! Maak in samenwerking met de uitvoerende partij(en) een planning van alle werkzaamheden en wie wanneer wat doet. Maak ook een planning van de kosten. Zorg dat u zelf alle zaken goed bijhoudt in de administratie. En niet onbelangrijk, denk na over waar u tijdens de verbouwing woont. Misschien kunt u, met aanpassingen, in uw huis blijven. Maar het kan ook zo zijn dat u toch voor een periode moet verhuizen. En hoe goed u alles ook organiseert, er zullen situaties ontstaan die niet in uw planning staan of net anders lopen. Ook dat hoort bij een verbouwing.

Maak keuzes en afspraken

Van tevoren steekt u veel tijd in de organisatie van uw verbouwing. U maakt keuzes over de materialen, over hoe het er uit moet gaan zien na de verbouwing, over eventuele aannemers en over de periode waarin de verbouwing van uw huis plaats vindt. En daarna staat u voor de grote uitdaging dat u de planning daadwerkelijk aanhoudt. Neem vrije dagen als u zelf veel doet. Zorg dat u op tijd aanwezig bent bij afspraken en dat u bestelde materialen op tijd in huis hebt. Dit zodat u en eventuele werklieden geen tijd hoeven te verspillen. Hoe minder tijd u verliest, hoe beter u binnen uw financiële budget blijft.

Zelf doen of niet?

U bent zelf misschien vrij handig met klussen. Dat is fijn, want dan kunt u zelf een deel van de verbouwing doen. Maar onderschat niet dat bepaalde klussen expertise vragen die u wellicht niet in huis heeft. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een opbouw of het maken van een uitbouw. Wees niet bang om deze zaken te delegeren aan een aannemer. Uiteindelijk voeren de aannemer en zijn personeel de verbouwing waarschijnlijk sneller uit. En dit bespaart u tijd en dus ook kosten.

Laat het los

Een verbouwing is vaak een kostbare zaak. U wilt niet zomaar met de eerste de beste aannemer in zee gaan. Zorg voordat u kiest dat u weet dat dit een geschikt bedrijf is om de verbouwing uit te voeren. Vraag rond bij familie, vrienden en kennissen en lees recensies over het betreffende bedrijf. Als u de keuze heeft gemaakt is het belangrijk dat u dingen overlaat aan hen. Zonder dat u steeds kritisch meekijkt of het allemaal wel goed gaat. Dat geldt ook als u aan familie of vrienden vraagt of zij u kunnen helpen bij de verbouwing. Ze doen hun uiterste best en probeer het los te laten. Dat is voor iedereen prettiger!

Uw woning verbouwen vergt veel van u en uw gezin. Toch kunt u met de juiste voorbereidingen deze periode op een zo aangenaam mogelijke manier doorkomen. Denkt u na om uw woning te verbouwen of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden? Maak dan met ons een afspraak en neem contact met ons op!

Terug naar overzicht