Wat is prefab bouwen?

10 mei 2023
voordelen prefab bouwen

U heeft er vast al wel eens van gehoord: prefab bouwen. Het is een ontwikkeling in de bouw die steeds belangrijker wordt. Prefab is de afkorting voor prefabricage. Bij deze nieuwe methode worden de materialen in de werkplaats gemaakt en verwerkt tot een compleet bouwwerk. Dit vindt dus niet meer plaats op de locatie van de opdrachtgever. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Wat zijn de voordelen? Kortom, wat houdt deze manier van bouwen nu precies in?

Wat is prefab bouwen?

Het belangrijkste verschil tussen prefab bouwen en traditioneel bouwen is dat het bouwen van een dakkapel, aanbouw, uitbouw of zelfs complete woning bij prefab bouwen niet meer plaatsvindt op de bouwplaats. Het hele bouwwerk wordt in de werkplaats voorbereid en afgemaakt. Pas wanneer het bouwwerk helemaal af is, wordt dit naar de desbetreffende bouwplaats gebracht. Als het bouwwerk te groot voor transport is, wordt het tot direct bruikbare elementen gemaakt zodat ze vervoerd kunnen worden. Op de locatie van de opdrachtgever worden deze weer eenvoudig tot één geheel gemaakt.

Wat zijn de voordelen van prefab bouwen?

Een verbouwing veroorzaakt eigenlijk altijd overlast en dat is niet prettig. Het is prettig als die overlast beperkt kan worden. Wij zetten de voordelen van deze manier van bouwen op een rijtje.

Kortere bouwtijd

Prefab bouwen zorgt voor een aanzienlijk kortere bouwtijd. Als alles klaar wordt gemaakt in de werkplaats, zorgt dat voor een snellere doorlooptijd op de bouwlocatie. De doorlooptijd is met meer dan de helft gehalveerd ten opzichte van traditionele bouw! Deze verkorting van de totale bouwtijd zorgt er dan ook voor dat de klant minder bouwoverlast heeft.

Hoge kwaliteit

Een ander belangrijk voordeel is de hoge kwaliteit van de prefab delen omdat deze onder optimale (weers)omstandigheden worden gemaakt. Veel mensen denken dat de kwaliteit minder is bij prefab bouwen. Niets is minder waar! Dit is een achterhaald denkbeeld. De levensduur van prefab is namelijk net zo lang als van traditionele bouw. Bovendien loopt de bestaande woning minder risico op schade veroorzaakt door de verbouwing.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden zijn groot. Een prefab aanbouw of opbouw of een dakkapel. Zelfs een nieuwe woning kan Habrobouw prefab bouwen. Bij een opbouw of aanbouw heeft u in de meeste gevallen maximaal twee weken bouwoverlast. Bijna alle werkzaamheden vinden plaats in onze werkplaats. U merkt pas iets van de verbouwing wanneer alle elementen van uw aanbouw of opbouw gereed zijn. Bij een opbouw plaatsen we de wanden en het dak bij u met de hijskraan. U kunt snel genieten van uw dakkapel, opbouw of aanbouw. Als u een vergunning nodig heeft, zorgen wij dat u daar geen werk aan heeft. Habrobouw regelt het voor u: van het tekenwerk tot de constructieberekeningen en de communicatie met de desbetreffende gemeente.

Prefab bouwen is zowel voor u als voor de aannemer een goede optie. U heeft minder overlast tijdens de verbouwing en wij kunnen voor u verbouwen met kwalitatief uitstekende prefab elementen. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op! Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Terug naar overzicht