Welke kosten komen er nog meer bij een verbouwing kijken?

10 mei 2023
verbouwing kostenplaatje

Een verbouwing aan uw woning kost niet alleen de nodige moeite en tijd, maar ook een aardige som geld. Maar wat kost een verbouwing precies? De aannemer stelt op basis van uw wensen een offerte op met een begroting van de kosten die gemaakt gaan worden tijdens de verbouwing. Dit kostenplaatje is per verbouwing erg verschillend door een verschil in grootte van de verbouwing, het materiaalgebruik, arbeidsuren en bijzondere wensen. Toch zit er uiteindelijk vaak een verschil tussen de prijs van de offerte en het bedrag dat in totaal aan de verbouwing wordt besteed. Maar hoe komt het eigenlijk dat de verbouwing uiteindelijk meer kost dan gepland was op de offerte? Welke kosten worden dan nog meer gemaakt?

Onvoorziene zaken

Het gebeurt vaak dat een aannemer tijdens het bouwproces tegen een probleem aanloopt waar hij op voorhand geen rekening mee heeft kunnen houden. Dit kan zorgen voor extra kosten van de verbouwing door een langere arbeidstijd, het gebruik van extra materialen of andere machines of hulpmiddelen. Doorgaans worden de extra kosten door onvoorziene zaken op 10% van het oorspronkelijke offertebedrag geschat. Het is dus aan te raden om hier rekening mee te houden bij het opstellen van uw financiële plaatje. Kijk daarbij niet teveel naar de prijs, maar vooral naar de (complete) inhoud. Een hoger bedrag in de offerte kan in sommige gevallen uiteindelijk zelfs goedkoper zijn!

Aanvulling op de offerte

Evenals de onvoorziene zaken, gebeurt het dikwijls dat de klant van een aannemer tijdens het bouwproces een extra wens of nieuw idee heeft bij het zien van de vorderingen van de verbouwing. Deze aanvullende wensen zorgen echter ook voor een aanvulling op de offerte van de aannemer. Aannemers adviseren vaak om 10% van het offertebedrag te reserveren voor een aanvulling hierop, wanneer u niet uit kunt sluiten dat u nog iets zou willen wijzigen.

Herinrichting

Tot slot is de derde oorzaak van het verschil tussen verwachte en werkelijke uitgaven van de verbouwing, die van de herinrichting van de woonruimte. Soms vergeten mensen namelijk dat het huis na het verbouwen ook weer heringericht moet worden. Uiteraard zit hier ook een kostenplaatje aan, waar dikwijls aan voorbij wordt gegaan bij de begroting van de kosten. Ook moet in veel gevallen de tuin weer aangeheeld worden.

Samenvattend zorgen onvoorziene zaken en een aanvulling op de offerte in sommige gevallen dus voor negatieve gevolgen op de totaalprijs van de verbouwing. Het is lastig om deze vooraf precies in te schatten, maar het is aan te raden om zo’n 30% van de offerteprijs in te calculeren om te kunnen voldoen aan de extra kosten die bovenop de offerte komen. Vraag altijd aan de aannemer met welke kosten u nog meer rekening moet houden!

Jan Hak
Meer weten over de mogelijkheden van een woninguitbouw? Neem vrijblijvend contact op middels het contactformulier, via 06 190 19 991 of [email protected]. Wij helpen u graag!

Terug naar overzicht