De regels omtrent een aanbouw plaatsen: 3 zaken waar u op moet letten

10 mei 2023
regels aanbouw

Wordt het ruimtegebrek in uw huidige woning een steeds groter probleem? Dan kan een aanbouw aan uw huis de oplossing zijn. Of u nu kiest voor een standaard aanbouw, een uitbouw om de hoek van uw woning heen of een lichtkoepel, met een aanbouw creëert u meer licht, ruimte en woongenot. Maar waar moet u op letten? Kunt u dit zomaar laten plaatsen? Of zijn er aanbouw regels? Aangezien er nogal wat onduidelijkheid heerst over de regelgeving rondom het plaatsen van een aanbouw zetten wij hier een aantal zaken voor u op een rij.

1. Vergunningen en regels aanbouw

Voor het plaatsen van een woning aanbouw gelden verschillende regels, maar laat u daardoor niet afschrikken. Een vergunning is namelijk niet altijd nodig. Tot 4 meter diep mag je vergunningsvrij uitbouwen aan de achterzijde van de woning. Hiervoor hoeft u dus geen aanvragen te doen bij de gemeente en kunt u gewoon beginnen met uw aanbouw. Controleer voor de zekerheid wel even of de uitbouw lager is dan 5 meter. Ook mag de totale oppervlakte van een uitbouw zonder vergunning niet meer dan 100 vierkante meter bedragen, waarbij de helft van het perceel onbebouwd moet blijven. Is dit het geval, dan kunt u onbezorgd aan de slag. Wilt u toch een aanbouw laten plaatsen die langer is dan 4 meter? Neem dan contact op met uw gemeente. Via de website van de gemeente of het gemeenteloket kunt u informatie inwinnen over de specifieke regels, uitbouw en de aanvraagprocedure. Als gerenommeerd aannemersbedrijf in Dordrecht kunnen wij u hierbij ondersteunen. Ook kunnen wij u adviseren over de regelgeving aanbouw in deze regio.

Grenst uw aanbouw aan de openbare weg? Check ook dan even of u een vergunning nodig heeft.

2. Burenrecht uitbouw

Uiteraard kunt u ook een aantal voorbereidingen treffen die het plaatsen van uw aanbouw vergemakkelijken. Informeer bijvoorbeeld uw buurt en met name uw naaste buren even over de werkzaamheden die gaan plaatsvinden. Dit voorkomt veel onnodige problemen. Er zijn namelijk verschillende rechten en plichten die buren ten opzichte van elkaar hebben. Deze zijn wettelijk vastgelegd in het burenrecht. Zo kan het zijn dat de buren recht van overpad hebben om via uw terrein naar de openbare weg te komen. U mag volgens de regels uitbouw buren deze doorgang niet versperren met een aan- of uitbouw. Ook beschermt de wet buren tegen ongewenst uitzicht en is er precies vastgelegd onder welke voorwaarden u een raam in een zijgevel mag aanbrengen en wanneer u wel of niet een balkon of dakterras mag maken. Voor een goede verstandhouding is het bovendien belangrijk dat u uw buren inlicht over de uit te voeren werkzaamheden en de te verwachten overlast. Volgens de regels van het burenrecht aanbouw mag u de grond van de buren betreden om werkzaamheden te verrichten aan uw woning, maar het is natuurlijk wel zo netjes om het eerst even te vragen. Samenvattend geldt voor alles dan ook het volgende: Een goede verstandshouding en overleg is beter als procederen.

3. Voorschriften Bouwbesluit

Of u nu een aanbouw plaatst met of zonder vergunning, het blijft belangrijk dat de bouwconstructie voldoet aan de normen uit het Bouwbesluit. Hierin staan voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. U als huiseigenaar bent verantwoordelijk voor het volgen van deze voorschriften, ook als u een aannemer in de arm neemt. Zorg er daarom altijd voor dat u een deskundige en betrouwbare partij inschakelt die met behulp van constructieberekeningen kan aantonen dat de aanbouw voldoet aan alle eisen uit het Bouwbesluit. Mocht de gemeente achteraf willen controleren of de aanbouw voldoet aan wet- en regelgeving, dan kunt u met deze berekeningen bewijzen dat er is gekozen voor een efficiënt en veilig ontwerp.

Met BouwGarant bent u hierbij zekerder van een aannemer die volgens het bouwbesluit werkt.

Meer weten over de regels omtrent een aanbouw plaatsen?

Bent u op zoek naar een specialist die uw aanbouw van a tot z kan realiseren of wilt u meer informatie over de regelgeving uitbouw? Neem dan gerust contact met ons op. Habrobouw helpt u graag bij het maken van een gedegen plan, het aanvragen van eventuele vergunningen en natuurlijk de volledige verbouwing.


Meer weten over de mogelijkheden van een aanbouw aan uw woning? Neem vrijblijvend contact op middels het contactformulier, via 06 190 19 991 of [email protected]. Wij helpen u graag!

Terug naar overzicht