Een uitbouw plaatsen: wat kost dat eigenlijk?

10 mei 2023
Uitbouw-rechterzijde-woning-habrobouw

De wens om groter te wonen blijkt vaak de belangrijkste reden om te verhuizen. Echter, hoeft u niet altijd te verhuizen om ruimer te kunnen wonen. In veel gevallen biedt een verbouwing van uw huidige woning ook oplossing. Zo kan bijvoorbeeld het uitbouwen van uw huis aan de achterkant al zorgen voor veel extra leefruimte. Een uitbouw plaatsen kost in de meeste gevallen minder dan een complete verhuizing, al hangen de exacte kosten af van uw persoonlijk wensen. In dit artikel geven wij een indicatie van de uitbouw kosten en geven wij u tips voor het opstellen van een passend budget.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een uitbouw van uw huis?

Hoewel het lastig is om vooraf een exacte prijs te noemen, kunnen we u wel meenemen in de gemiddelde kosten voor een uitbouw woning. Hoe duur een uitbouw gemiddeld is, hangt voornamelijk af van de grootte. Om u een idee te geven kunt u uitgaan van het volgende:

  • Kosten uitbouw 2,5 x 6 meter compleet afgewerkt: tussen de €35.000,- en €40.000,-
  • Kosten uitbouw 3 x 6 meter compleet afgewerkt: tussen de €38.000,- en €43.000,-
  • Voor een casco uitbouw* kunt u ongeveer €3.500,- van bovenstaande schattingsprijzen aftrekken.

* Een casco uitbouw is een uitbouw die kaal wordt opgeleverd. Dit betekent zonder afwerking van bijvoorbeeld de vloer, isolatie, verwarming en ramen.

De hierboven genoemde prijzen zijn slechts grove richtlijnen. Zoals al eerder genoemd kunnen de kosten van een uitbouw variëren afhankelijk van uw persoonlijke wensen.

Maak de persoonlijke wensen inzichtelijk

Om de kosten van een uitbouw goed inzichtelijk te kunnen maken moet eerst worden bepaald aan welke eisen deze voor u moet voldoen. Zet eerst uw persoonlijke wensen op papier. Een aantal vragen die u zichzelf kunt stellen zijn:

  • Met hoeveel ruimte wilt u het huis uitbreiden?
  • Wilt u uw huis uitbouwen aan de voor- of aan de achterkant van de woning?
  • Hoeveel lichtinval wenst u in de uitbouw?
  • Welke materialen sluiten aan op de bouwstijl van uw huidige woning?
  • Kiest u voor een prefab aanbouw of normale bouw?

Om te bepalen waaraan uw uitbouw moet voldoen kunt u het beste kijken hoe de rest van het huis is ingericht en beslissen of u wilt voortborduren op deze stijl of juist niet. Bepaal daarnaast welke soort materialen u mooi vindt. Hoe duur een uitbouw is, is ook afhankelijk van de hoeveelheid licht die u wenst binnen te krijgen. Hoe meer lichtinval is gewenst, hoe meer ramen er moeten worden geplaatst. Een glazen uitbouw is over het algemeen duurder dan gemiddeld. Om de kosten voor een uitbouw te kunnen inschatten is dus het goed om te weten welk type uitbouw voldoet aan uw persoonlijke wensen.

kosten uitbouw

Hoe kan ik inschatten hoe duur mijn uitbouw wordt?

Om uw budget te bepalen is het belangrijk om vooraf te goed te weten welke eisen u stelt aan de uitbouw van uw woning. Stel vast welk bedrag u ongeveer uit wilt geven en stel ook een maximum totaalbedrag vast. Dit is het bedrag waar u absoluut niet bovenuit wilt komen. Als u weet welk bedrag u kunt uitgeven aan de verbouwing, kunt u met diverse aannemers in gesprek gaan om te bekijken of uw uitbouw inderdaad voor deze prijs gerealiseerd kan worden. Om onvoorziene kosten te voorkomen kunt u het beste in zee gaan met een betrouwbare aannemer die openheid van zaken geeft. Kies voor een aannemer die transparant communiceert over hoe duur de uitbouw wordt.

Uiteraard kan een aannemer niet vooraf alle kosten exact inschatten. Houd er voor en tijdens de verbouwing dus rekening mee dat de totale kosten van de uitbouw nog iets kunnen veranderen. Let ook op de verhouding tussen de prijs en de beloofde kwaliteit. Goedkoop kan uiteindelijk immers duurkoop worden, als blijkt dat de uitbouw uiteindelijk niet geworden is zoals u vooraf had gewild. Zorg er ook voor dat u altijd een offerte krijgt waarop precies staat hoe de uitbouw eruit zal komen te zien en welke prijs u daarvoor gaat betalen.

Een uitbouw laten plaatsen? Neem vrijblijvend contact op

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden om bij u een uitbouw te realiseren of wil u weten wat een uitbouw kost? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Jan Hak

Dit doet u door ons contactformulier in te vullen, ons te bellen via 06 190 19 991 of door een mail te sturen naar info@habrobouw.nl.

Terug naar overzicht